Solkysten
Læs Solkysten
Bolig-udland
AAEstates
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Maj 2011
Bodegas Castilla de Maetierra.
Bodegas Castilla de Maetierra.
Rosé for enhver smag
Endelig er tiden kommet, hvor vejret indbyder til en kold rosévin
Står man i supermarkedet og lader blikket glide hen over hylden med rosévine, er det slående så forskellige de er i farven – fra sart orange til hindbærrød, alt efter hvordan producenten synes, sådan en vin skal se ud. Langt de fleste laver deres rosévin af blå druer, og farven afgøres af, hvor lang tid skallerne har fået lov at ligge i mosten.
En anden måde at fremstille rosévin på er at tilsætte farvestoffet fra en lille, rød vinlus til hvidvinen, men det er ikke en metode, man ser ret meget mere. Endelig kan man blande most fra grønne druer med most fra blå druer, som det er tilfældet med den første rosé, vi anbefaler.

Valles de Sadacia
Uanset hvor stort arbejde man har lagt i rosé- og hvidvine i Rioja, er de aldrig blevet den helt store succes. Det er og bliver et rødvinsland, men der findes et lille område i udkanten af Rioja, hvor de tørre moscateldruer, Moscatel de Grano Menudo og Muscat á Petits Grains, trives bedre end noget andet sted i Spanien. Området hedder Valles de Sadacia, og i 2003 besluttede kontrolorganet i DOC Rioja at starte et eksperiment i disse dale for at højne kvaliteten af hvidvine og roséer.

Bodegas Castillo de Maetierra var med helt fra starten af det ambitiøse projekt og startede med at plante de tørre moscateldruer, som stadig udgør en vigtig del af produktionens grundlag, men de har også eksperimenteret med bl.a. Albariño, Verdejo og Chardonnay. Da bodegaen besluttede sig for at lave en rosé, syntes ønologen, det skulle være noget helt specielt, og han fandt på at blande en Muscat à Petits Grains med Syrah, for at få et aromatisk og sødligt islæt til det meget kraftige.

Det har givet vinen, som markedsføres under navnet Libalis, en fantastisk farve, som jordbær der næsten er modne. Den har fået Syrah’ens fylde og Muscat’ens bløde, behagelige smag. Det er en rosé, man kan nyde som aperitif, til al slags fisk, milde oste og hvidt kød.

Rueda
Nogle af de bedste spanske hvidvine kommer fra Rueda, hvor især Verdejo’en er med til at opretholde områdets berømmelse. Det var det første distrikt i Castilla y León, der fik Denominación de Origen, og et af de vigtigste vinhuse i Rueda er Palacio de Bornos, som indtil for et par år siden var ejet og drevet af Antonio Sanz, en meget kendt og respekteret vinmand.

Heldigvis har den nye indehaver, Bodega de Sarria, valgt at fortsætte produktionen, som om Antonio Sanz stadig stod ved roret, så kvaliteten er i top. Hovedvægten ligger på hvidvine og mousserende vine, men fra bodega’en kommer også en af de få rødvine, der nu må sælges under D.O. Rueda. Det er en Tempranillo, og det er også den drue, man har brugt i husets rosé, Huerta del Rey.

Vinen er kommet på matteret flaske, og det fremhæver dens elegante farve. Den har en blomsteragtig aroma, og en langvarig, ren og frisk smag, der går godt i spænd med en god salat og alle slags skaldyr.

Navarra
I meget gamle dage var det rosévine, man tog til Navarra for at finde, for rødvinene havde Rioja stort set patent på. Senere har producenterne gjort meget for at forbedre egnens rødvine, og hvad angår de hvide, ja så er området blevet Chardonnay’ens andet hjem.

De blå druer, der bruges mest i Navarra er Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot, og de trives godt i det udprægede fastlandsklima, hvor det er bagende varmt om sommeren og ofte isnende koldt om vinteren.

Vores sidste rosé bliver fremstillet på Bodegas Castillo de Monjardin, et af de smukkeste vinhuse i området. Det er en stor og velfungerende bodega, der laver fremragende vine, bl. a. den eneste Chardonnay Reserva i Spanien.

Til roséen har de valgt udelukkende at bruge Merlot, og det ser man ikke ofte. Denne syrefattige drue, der er en nær slægtning til Cabernet Sauvignon, giver en tør vin med kraftig smag, der dog har en blød og behagelig afslutning i munden. I den varme sommer kan den sagtens erstatte en rødvin og vil være fin til det grillede kød.

For alle tre gælder i øvrigt, at de helst skal drikkes inden næste års høst kommer i handlen. Det er vine, der er lavet på ståltanke og derfor er holdbarheden begrænset.


Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal