Solkysten
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
AAEstates
Bolig-udland
SOLKYSTEN - November 2011
Fireårs fødselsdag hos La Vida
Det er fire år siden, at Erik Bach Nielsen som tjener, ejer og delvis kok slog dørene op til La Vida i Fuengirola, men det var i en helt anden form, end vi kender cafeen i dag.
Siden dengang har både menukort og interiør oplevet forvandling, og begge dele har været med til at skabe den succes, som cafeen nyder godt af i dag. Til at starte med var menukortet præget af et bredt udvalg af forskellige frokostsalater og sandwicher, men selv om betjeningen dengang var lige så hjertelig som i dag, så fangede cafeen alligevel ikke gæster nok til, at forretningen gav overskud – tværtimod.

Nøglen til succes kom overraskende nok fra Norge, nærmere betegnet fra den norske forening. Ejeren blev spurgt, hvorfor det ikke var muligt at få traditionelt dansk smørrebrød, som vi normalt er så stolte af. Rugbrødet havde cafeen jo fra bageren, og så gav det pludselig god mening at give sig i kast med et anderledes menukort.

Salaterne blev stille og roligt sorteret fra, og ind på kortet kom kendinge som Dyrlægens Natmad og Stjerneskud. Det betød samtidig, at de skandinaviske gæster begyndte at komme langt mere regelmæssigt, og mens opskrifterne på retterne var velkendte, var opskriften på succes nu også fundet. Og det skulle også gerne komme gæsterne til gode, fortæller ejeren:
”Jo bedre forretningen går, jo mere kan du forkæle dine gæster. Vi er aldrig gået på kompromis med kvalitet, men det giver jo mulighed for at bestille nogle nye, spændende varer hjem, som gæsterne kan smage.”

Selv om der er rigeligt med råvarer fra Middelhavet hos byens fiskehandlere, så sværger Erik Bach Nielsen til den kvalitet, han kender hjemmefra. Med rødspættefileter og rejer fra Hanstholm ved kokken, at alt er i orden, og det skaber i sidste ende den gode restaurant og det gode resultat. For kodeordet er kontinuitet, fortæller han:

”Det nytter ikke noget, at du som gæst ikke kan være sikker på, at du hver gang får samme gode oplevelse med maden. Vores tjenere kan jo gøre en forskel i forhold til at føle sig velkommen og bemærket, men vi er nødt til at være sikre på, at den tallerken, vi sætter på bordet, er helt i orden,” understreger Erik Bach Nielsen.

Af samme grund er friture bandlyst i køkkenet, hvor fisken bliver smørstegt på panden. Også de håndpillede rejer bliver importeret fra hjemlandet.

Mens snakken går, nikker nærmest hver eneste kunde i retning af ejeren, når de kommer ind på cafeen, og Erik Bach Nielsen hilser venligt tilbage med et smil på hver og en. Det giver en fornemmelse af et venskabeligt bånd mellem restauratøren og gæsterne og et indtryk af stor gæstfrihed.

Sammen med udskiftningen af menukortet blev der også ændret på de fysiske rammer. Hvor det før var svært at lokke gæsterne indenfor at spise om dagen på grund af det mørke rum i forhold til dagslyset udenfor, er der nu slået hul i væggen, så lyset kan strømme ind gennem en glasfoldedør. Nye, rustikke borde er kommet til og giver gæsterne en hel anden oplevelse, end hvis man indfinder sig på en af de mere typiske spanske frokostrestauranter, hvor colareklamer og  plastikstole og –borde er mere reglen end undtagelsen. Det er hverken eksklusivt eller snobberi, men det højner standarden.

”Borde og stole var noget af det første, jeg skiftede ud. Det handler om signalværdi. Tingene skal passe sammen. Maden, betjeningen, omgivelserne, indretningen, så gæsterne får en samlet og god oplevelse,” fortæller Erik Bach Nielsen.
Tidligere var der åbent hele ugen på La Vida, men det er også lavet om, så dørene nu er slået op mandag til lørdag. For selv om en arbejdsdag fra 8.30-16.00 ikke lyder overanstrengende, så er der også lige bageriet, der skal tages hånd om hver dag. Mad der skal forberedes. Selskaber der skal klargøres. Indkøb der skal foretages. Og selvom forretningen går godt for tiden, så har Erik allerede sat en skæringsdato for, hvornår situationen skal vurderes igen:

”Jeg har aftalt med mig selv, at når jeg bliver 50, så skal jeg spørge mig selv – hvad har du lyst til nu, Erik?”

Andreas Hein

Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal