Solkysten
BoConcept Mijas
AAEstates
Læs Solkysten
Bolig-udland
SOLKYSTEN - December 2010
Spanien smager lidt af Frankrig
Margrethekirkens nye præst har tre store fritidsinteresser: vin, fransk og fløjter
Der er godt to måneder til Margrethekirken officielt indsætter den ny præst ved gudstjenesten den 6. februar, men Søren Voigt Juhl er i fuld gang med forberedelserne hjemme i Danmark.
Øverst på listen står ”lær spansk”. En opgave, som den 49-årige fransk-talende dansker ser optimistisk på.
”Jeg er begyndt at få privatundervisning, og grammatisk er der stor lighed med det franske sprog, så derfor er jeg fortrøstningsfuld,” fortæller han i telefonen fra præsteboligen i Dåstrup på Sjælland, hvor han bor sammen med sin kone Linda Jørgensen.
Han har været sognepræst i Ørsted og Dåstrup siden 2001, men tro mod sin natur synes han det igen er tid til at hive pælene op og søge nye udfordringer. På forhånd regner han med at skulle være præst på Costa del Sol i en lignende periode, otte år.
”Jeg er meget nysgerrig og har altid rejst meget. Jeg elsker at give mig i kast med andre kulturer,” siger han

Rejselyst i blodet
Rejseriet startede allerede da han var barn. Som søn af en ambitiøs jurist var han, moderen og fire søskende nødt til at flytte rundt i Danmark grundet faderens jagt på avancement. Familien endte med at slå sig ned i Odense, hvor han tog sin studentereksamen.  Herefter begyndte han at læse teologi på Århus Universitet.
”Jeg er ikke fra noget udpræget kristent hjem, så min interesse for teologien bundede mere i ønsket om at få indblik i nogle eksistentielle spørgsmål, som jeg altid har tænkt meget over.”  
Undervejs i studierne valgte han at tage et år til Frankrig, for at studere på universitetet i Poitiers.
”Jeg havde en fransk fransklærer i skolen, som ikke lærte os så meget af sproget, men jeg syntes det var vildt fascinerende, når hun fortalte historier fra sit land.”

Bøger om vin
Han opdagede hurtigt, at han have let ved sproget, og sidenhen har han rejst rundt i Frankrig på tommelfinger, været ski-guide i de franske alper og plukket vindruer flere steder.
Vinen er en stor interesse, som førte til at Søren Voigt Juhl skrev to bøger: ”Mad og Vin i Provence” fra 2000 og ”Vinene i Languedoc-Rousillon” fra 2005. Derudover har han haft en vinklub med navnet ”Languedoc Vinklub” efter det område i Sydfrankrig, som han har specialiseret sig i.
”Mange i mit sogn har været med i vinklubben. Jeg har beskrevet og fortalt om vinen, som vi importerede, og vi har holdt nogle smagninger og andre selskabelige arrangementer,” fortæller han.
Importen af vin fra Languedoc udviklede sig til en sidebeskæftigelse, efter at Søren Voigt Juhl startede firmaet Atelie Occitanien i 1998. Som følge af det nye liv, som venter forude i Spanien, deponerer han nu sit momsnummer, men understreger samtidig, at han glæder sig til at gå i dybden med vinen i Spanien. ”De laver en kanongod vin,” mener han.

Højskolen trak mere
Da Søren Voigt Juhl var færdig med sine teologi-studier, gik det op for ham at han nok skulle være præst. ”Men jeg vidste ikke ret meget om kirken, og kom der ikke særlig meget, mens jeg læste. Så det er noget, jeg med tiden har lært mig at blive glad for.”
Hans første faste præstestilling i Vejle varede kun to år. ”Udsigten til at være præst fra jeg var sidst i 20’erne til jeg skulle pensioneres var ikke det mest attraktive. Jeg ville hellere undervise og komme i dialog med mennesker,” forklarer han.
Først var han lærer på forskellige folkeuniversiteter og Snoghøj Højskole, inden han blev souschef for ”Ældre på Højskole i Udlandet,” som laver højskolekurser rundt omkring i hele verden.
Institutionen er tilknyttet Brandbjerg Højskole ved Jelling, hvor han senere blev lærer og forstander. Foruden højskolens folkelige dyder stiftede Søren Voigt Juhl således også erfaring med ledelse og økonomiske aspekter.
”Jeg var jo chef for mere end 30 mennesker og havde en rigtig dygtig bestyrelse med folk fra erhvervslivet. Jeg lærte en masse af dem  - at tingene skal hænge sammen økonomisk,” siger han, og tilføjer:
”Jeg har ikke haft direkte glæde af det med økonomien i mit nuværende præsteembede, men det får jeg formentlig fremover.”

Menneske før præst    
I 2001 vendte Søren Voigt Juhl tilbage til præstegerningen, og de mange år i Ørsted og Dåstrup har fået ham til at reflektere over, hvilken slags præst han ser sig selv som. Tiden på højskolen og den grundtviganske anskuelse har tydeligvis påvirket hans måde at være på.
”Jeg er uhøjtidelig. En folkelig person på den måde, at jeg lægger vægt på at møde folk som menneske, før jeg møder dem som præst,” siger han.
Alt dette har spillet ind, da Margrethekirken blandt 13 ansøgninger skulle finde sin ny præst. Og det er Søren Voigt Juhl fuldt ud bevidst om.
”Jeg har altid været optaget af udlandskirker, og har besøgt danske kirker i både Bruxelles, Paris og Canada. Fælles for dem alle er, at de lige så meget er kirker som sociale mødesteder for udeboende danskere.”
Efter at have været nede for at aflægge sin prøve-gudstjeneste, er Søren Voigt Juhl fuld af forventninger til opholdet.
”Det slog mig at folk kommer i god tid til gudstjenesterne, og bliver bagefter for at drikke en kop kaffe og snakke. Det savner jeg lidt herhjemme,” fortæller han.
Han ser også klare fordele i at kirkerne i udlandet, modsat folkekirken i Danmark, selv må varetage driften af kirken.
”Det giver folk et større incitament til at deltage aktivt, og på den måde bliver alle en større del af kirken.”
Af samme årsag var Søren Voigt Juhl heller ikke i tvivl, da chancen dukkede op for at komme herned, men indrømmer dog, at et bestemt sted kunne have trukket endnu mere i ham.
”Det kan da godt være, hvis Paris var dukket op, at jeg med min store franske interesse ville have været nødt til at søge den stilling først. Men jeg blev hurtigt overbevist om at jeg skulle herned, da jeg snakkede med jeres tidligere præst. Det lød bare som et fantastisk sted, og det synes jeg også, jeg har fået bekræftet,” konstaterer han begejstret.

Journalistik og fløjtespil
Søren Voigt Juhl har de seneste år været redaktør af Roskilde Stiftsblad, som udkommer i 400 sogne, og beskæftiger sig med en masse emner og spørgsmål vedrørende kirken.
”Det har været en mulighed for at snuse lidt til det journalistiske håndværk, som jeg ikke er uddannet i, men alligevel har tilegnet mig noget af,” siger han. Han vil selvfølgelig skrive videre i Margrethekirkens kirkeblad, og leger endda med tanken om en bog, der skal markere kirkens ti års jubilæum til næste år.
”Det skal jeg først have drøftet med menighedsrådet. Men det kunne være en bog, hvor man både kigger tilbage og frem. Og får portrætteret stedet, kirken og menigheden.”
Én ting er sikker. Kirken vil komme til at nyde godt af tværfløjten, en anden af Søren Voigt Juhls fritidsinteresser. Hjemme i Danmark har han turneret sammen med en pianist, og det er allerede besluttet, at han vil optræde hernede også.
 ” Vi lægger vægt på, at det skal være tilgængeligt – klassisk musik, men på en måde, folk synes er sjov og spændende,” siger han.
Fløjtespillet har også en anden betydning for ham:
”Det er et break fra al travlheden i min dagligdag. At kunne tage sit instrument og søge tilflugt i musikkens verden.”  

Første møde med Andalusien    
Søren Voigt Juhl har, ikke mindst på grund af sine franske oplevelser, en stor forkærlighed for det sydlige Europa og den kultur, som blandt andet den katolske kirke har været med til at forme.

Indtil prøvegudstjenesten i Margrethekirken var Valencia dog det sydligste, han havde været i Spanien, men præsten ser frem til at boltre sig gastronomisk i, hvad han selv kalder et andalusisk slaraffenland.
”Jeg har især en forkærlighed for fisk og skaldyr, så jeg glæder mig til at spise godt fra Middelhavet og benytte alle de råvarer, som man ikke kan få herhjemme,” siger han.

”På  fridagene vil jeg nok starte den bil, jeg skal have anskaffet, og bare køre ud i landskabet – eller cykle om sommeren,” siger han, velvidende at terrænet kan være en barsk omgang på disse kanter.

Søren Voigt Juhl er gift med Linda Jørgensen, der er afspændingspædagog. Hun satser på at følge efter, så snart hun finder eget job. Begge håber, at det må være muligt for hende med den faglige baggrund.

”Men jeg tror heller ikke, at hun vil pive over at arbejde med noget, som ikke er indenfor hendes fag,” siger han
Fra et tidligere forhold har han to børn – Kristian på 15 og Veronica på 9 – som begge bor hos deres mor.
”Kristian kommer ned i vinterferien, hvilket jeg glæder mig til – det er jo lige efter, at jeg er startet. Veronika kommer senere, men hun er allerede meget nysgerrig efter Middelhavets fristelser,” fortæller han.

Selv føler Søren Voigt Juhl sig allerede hjemme i Andalusien.
”Jeg har egentlig aldrig, når jeg har været ude, følt særlig længsel efter det danske. Men når man så kommer hjem til en dansk efterårsdag, eller oplever den danske natur, så ved man jo godt, at den sidder i kroppen på en.”                   

snr
Fotos: Lars Bertelsen
Relaterede artikler
Afstemning
****
0 stemmer afgivet

"Det med at være præst er noget, jeg med tiden har lært mig at blive glad for," siger Søren Voigt Juhl.
Advokat Thykier & Rahbek
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal